Doen en niet doen: Bomaanslag

Ik heb lang getwijfeld wat mijn eerste artikel zou worden nu Rampzakelijk.nl weer online is.

Aan de ene kant ben ik een aantal artikelen, die kwijt zijn geraakt nadat mijn vorige provider failliet was gegaan, aan het herschrijven. Stuk voor stuk artikelen die het waard zijn om snel weer online te staan.

Aan de andere kant is de wereld in de afgelopen 4 jaar erg veranderd. Rellen zijn soms niet eens meer voorpaginanieuws. Bomaanslagen zijn tegenwoordig het belangrijkste nieuws geworden. En al willen wij niet de angst de overhand geven, er zijn veel mensen die, vooral na de aanslagen in Parijs, bang zijn dat zijzelf een bomaanslag zullen meemaken.

Die angst is terecht. Op het Internet zijn meer dan genoeg “kookboeken” voor explosieven te vinden, inclusief tips voor een betere werking en meer slachtoffers. Iedereen kan een bom maken, dus kan ook iedereen slachtoffer worden van een bomaanslag.

verwoeste gebouwen
pixabay.com

Een bomaanslag overleven is niet alleen een kwestie van geluk. Er zijn veel dingen die je kunt doen en laten waarmee je je overlevingskansen aanzienlijk kunt verbeteren.

Het allerbelangrijkste is om te onthouden is de regel: 1 is geen. Een bom wordt bijna nooit als enige middel ingezet. Meestal worden er meerdere bommen ingezet die tegelijkertijd of enige tijd na elkaar afgaan of wordt een bomaanslag opgevolgd met een schutter.

Tijdens de aanslag:
Zoek dekking. Op het werk duik je onder een bureau. In de auto gooi je je bovenlichaam over de bijrijderstoel. Op straat duik je achter een muur of een geparkeerde auto. Blijf minstens een minuut onder dekking om te voorkomen dat je wordt geraakt door vallende brokstukken.
Kijk om je heen. Vooral omhoog aangezien daar glas en andere brokstukken vandaan kunnen komen. Kijk ook waar brandhaarden zijn ontstaan, daar wil je niet naartoe wanneer je uit je dekking stapt.
Raak niet in paniek. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar jij bent op dit moment de enige persoon die je kan helpen.
Bedek je mond en neus met een stuk textiel. Bij een explosie wordt veel stof in de lucht gegooid. Het inademen van deze stof kan al dodelijk zijn.
Blijf laag. Rook stijgt op, net als warmte. Dicht bij de grond heb je de grootste kans op overleving.

Na de aanslag:
Gebruik geen liften. Logisch toch?
Maak deuren niet zomaar open. Voel of een deur warm is voordat je hem opent. Hulpverleners doen dit door met de achterzijde van hun hand een zigzaggende beweging van boven naar beneden te maken over de deur. Als een deur warm is mag je deze nooit open maken, er is dan een grote kans op brand aan de andere zijde ervan. Als de deur koud is kan je hem voorzichtig openen. Blijf opletten op vallende brokstukken.
Ga niet bellen. Onthou: 1 is geen. Er kan een andere bom in de omgeving zijn die radiografisch wordt gestuurd. Jouw telefoontje kan dan deze bom doen afgaan.
Ga niet nog even die belangrijke spullen pakken. Als het niet in een tas binnen grijpafstand ligt, laat het dan liggen.
Gebruik geen open vlam. Er zal veel stof in de lucht zijn geworpen en daardoor is het moeilijker om iets om je heen te zien, maar wat je ook doet, gebruik geen open vlammen. Vertrouw op je tast als je geen zaklamp ter beschikking hebt.
Mocht je na de explosie niet weg kunnen, omdat je bijvoorbeeld beklemd zit, blijf dan rustig. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is van levensbelang dat je niet in paniek raakt. Denk terug aan een leuke tijd, onthou je yoga-lessen of wordt boos, maar raak niet in paniek. Ga niet schreeuwen, je zult alleen onnodig veel stof inademen. Ga ook niet wild om je heen slaan. Luister eerst. Het kan lang duren maar er zullen hulpverleners op zoek gaan naar jou en anderen. Blijf luisteren. Zodra je mensen hoort die niet klinken alsof ze pijn hebben, begin dan ergens op te slaan, op het bureaublok (fantastisch holle ruimte), op een muur, deur of een losse pijp. Als je maar te horen bent. Pauzeer ook regelmatig met herrie maken om te luisteren.
Verlaat de omgeving. Als je in een auto zit, probeer dan weg te rijden. Lukt dit niet, zet de auto aan de kant, zet de motor af, laat de sleutel in het contact zitten of leg deze op de bestuurdersstoel en loop weg. Een gestolen auto kan vervangen worden, een auto die de hulpdiensten in de weg staat kan op deze manier nog verplaatst worden.
Beweeg rustig. Rennen veroorzaakt onnodig extra stof in de lucht, het zorgt ervoor dat je sneller moe bent en je let minder goed op je omgeving als je aan het rennen bent. Niet rennen dus.
Wees geen held. Ga geen mensen redden die zwaar gewond zijn. Er zullen veel gewonden zijn en je kunt niet iedereen redden. Daarnaast bestaat nog steeds de kans dat er meerdere bommen aanwezig zijn, brokstukken zullen nog steeds vallen en gasexplosies kunnen plaatsvinden. Mensen die kunnen lopen kan je begeleiden, mensen die niet meer kunnen lopen zullen moeten wachten op de professionele hulpverleners. Dit klinkt heel gemeen, maar niemand is geholpen als je jezelf niet kunt helpen.
Luister naar hulpverleners. En doe wat zij zeggen.
Vermijd menigtes. Omdat 1 geen is, is de kans aanwezig dat overlevenden in een soort van trechter naar een tweede explosie worden geleidt. Kies voor een andere uitweg als deze er is.
Blijf in beweging. Ga niet vlak naast het rampgebied stil staan maar loop of rij minimaal een kilometer door naar veilig gebied.
Verwondingen moeten verzorgd worden. Ernstige verwondingen moeten uiteraard direct behandeld worden, het liefst in een ziekenhuis in de buurt. Minder ernstige verwondingen (bijvoorbeeld schaaf- en snijwondjes) moeten echter ook direct behandeld worden. Het stof dat tijdens een explosie in de lucht wordt geworpen komt ook in deze wonden terecht. Ga voor behandeling van deze wonden naar een ziekenhuis, die kan iets verder weg van de rampplek liggen.
Veilig? Laat je dierbaren weten dat je veilig bent, maar niet voordat je in veilig gebied bent en je wonden zijn verzorgd. Als je in het buitenland bent, bel dan met de ambassade of het consulaat, zodat zij kunnen zorgen voor berichtgeving naar je familie en wat zij verder nog meer voor je kunnen verzorgen.

Een zwaar onderwerp om mee te beginnen, maar ik ben blij dat ik hem heb aangesneden. Uiteraard zijn er ook manieren waarop je je kan voorbereiden op dit soort rampen, maar dat is stof voor een ander artikel.

Ben ik nog iets vergeten? Ik hoor het graag van jullie.

Share the knowledge!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vrouw, kinderen, (nog) geen huisdieren, woonachtig in het midden van het land, fulltime baan, hypotheek, wat spaargeld, wat schulden en misschien een beetje gevoel voor humor. Klopt, ik ben nogal doorsnee. Jij toch ook?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.